Canyon de Chelly nationalt monument


Lidt uden for de vanlige roadtrip ruter, finder man Canyon de Chelly National Monument, beliggende i det østlige Arizona.

Vælger du at besøge stedet, bliver du belønnet med en unik og storslået naturoplevelse. Her oplever du knaldrøde sandstensklipper, en frodig dal samt historiske indianer ruiner og huler, der er hugget ind i klippesiderne – lidt som i Mesa Verde National Park.

Canyon de Chelly består af flere kløfter, og parken og har to forskellige Scenic Drives – en langs den nordlige kløft og en langs den sydlige kløft.

Den sydlige, er mest populære og har de fleste view points, hvor du kan nyde den flotte udsigt ned i den røde kløft.

Mens klippesiderne er knaldrøde, er bunden i Canyon de Chelly til gengæld grøn og frodig. Dette er også årsagen til, at flere indianerstammer har haft bopladser her, da de har kunnet dyrke jorden i læ for det ellers ugæstfrie klima på Colorado Plateauet. 

Canyon de Chelly det sted på Colorado Platauet, der længst har været beboet af mennesker – i over 5.000 år. Navajo indianerne bor her stadig, og driver fortsat landbrug og dyrehold nede i kløften.

Flere steder rundt om i kløften kan du se ruiner fra gamle indianer bopladser, der dels er hugget ind i klippesiderne – dels er bygget som stenhuse i op til to etager. 

Selve parken er ejet af den amerikanske stat, men det omkringliggende land og bunden af kløften er indiansk territorium. Det er derfor kun tilladt at gå dybt ind i parken med en officiel guide. Eneste undtagelse er White House Trail (ca. 4 kilometer tur/ retur) der fra White House Overlook fører ned til White House Ruin.

Parkens besøgscenter ligger i den vestlige del af parken ved byen Chinle, hvor der findes flere hoteller