New York


New York

 New York er noget ganske særligt, som du ikke finder andre steder. New York City er skyskrabere, skyline, shopping, travlhed, mennesker, evig myldertid, gule taxaer og overfyldte Subway tog.

New York er kontrasternes by. Her er også afslapning i bl.a. Central Park, sejltur på floden, sejlture til Frihedsgudinden og gratis færge til Staten Island, hvor du for alvor finder fred og ro.

Der er så meget at se og opleve i New York, at der er til mange dages ferie. Det kræver derfor lidt planlægning, når du vil besøge New York.

Du bør besøge Empire State Building, engang verdens højeste skyskraber, hvor du kan se New York fra oven. Du bør også se Frihedsgudinden - Statue of Liberty. Statuen kan ses fra det sydlige Manhattan, men vælg en sejltur. Du sejler over til Frihedsgudinden på Liberty Island med Statue Cruises og sejlturen inkluderer også et stop på Ellis Island, der frem til 1954 var immigranternes første møde med USA. Vælg en tur med “Pedestal Access” inklusiv museet og adgang til udsigtsplatformen ved Frihedsgudindens fødder.

Er du til kunst og museer skal du besøge Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art, som begge er verdensberømte for deres store og moderne kunstsamlinger.

Når du trænger til fred og ro i denne hektiske storby, tager du til Central Park. Et 3,4 km2 stort grønt område midt i byen. Det perfekte sted at opleve New Yorks mangfoldighed. Nyd parken, mens newyorkerne jogger, cykler, kører på rulleskøjter eller på anden vis bevæger sig rundt i deres elskede park. Her er skov og sø, legepladser, boldbaner og selv en zoologisk have finder du her.

Der er mange andre interessante parker i byen. Besøg f.eks. Bryant Park, ved New York Public Library. Bryant Park er en fredelig oase midt i travlheden og støjen i Midtown Manhattan. Her er masser af borde og stole og der er mulighed for både mad, drikke og gratis trådløst netværk. Så benyt lejligheden til at sidde og nyde synet af de omkringliggende huse og mennesker fra områdets mange kontorer, der nyder deres frokost i Bryant Park.

Du kan også besøge den hyggelige Battery Park, som ligger på sydspidsen af Manhattan. Der er også herfra du kan sejle til frihedsgudinden. Det er desuden tæt på de gratis færger til Staten Island.

En ny og anderledes park du absolut skal besøge er High Line Park. Det er en gammel nedlagt højbane, som går tværs igennem det tidligere industriområde. Man har nu omdannet den nedlagte jernbane til en frodig park, der i 3. sals højde snor sig som en grøn oase mellem gamle industribygninger, der nu er ombygget til lejligheder og kontorer. Gå igennem parken og se bydelen Chelsea fra en ny vinkel.

Du skal også opleve myldret på Times Square. Pladsen med de berømte lysreklamer er New Yorks svar på Rådhuspladsen. Her vrimler det med turister, billetsælgere, gøglere og andre artister, som er på pladsen for at tjene drikkepenge fra turisterne. Sæt dig på den store trappe og følg med i hvad der sker på pladsen, her er liv og mylder døgnet rundt.

Det store terror angreb den 11. september 2001 har naturligvis sat sit præg på byen. I næsten 14 år lå Ground zero området gemt bag et hegn. Men nu er National september 11 memorial & museum klar til at mindes terrorangrebet. Med både et museum under jorden og et mindemærke over jorden kan du nu komme helt tæt på begivenhederne den 11. september 2001.

Et af New Yorks mest kendte bygningsværker er den 1800 meter lange Brooklyn Bridge over East River. Har du tid, skal du gå over broen. Broen er fra 1875 og forbinder det sydlige Manhattan med Brooklyn og kan passeres af både biler, cyklister og fodgængere. Som fodgænger har du fordelen, for du spadserer på øverste dæk og kan nyde den mest fantastiske udsigt til Manhattan skyline og New York Havn.         

Der er mange andre spændende seværdigheder i New York, besøg f.eks. også Chinatown, FN-bygningen og Madison Square Garden. Det er nemt at komme rundt, du kan gå til det meste eller komme rundt med busser, undergrundsbane eller en af de karakteristiske 12.000 gule taxier.

Hvis det er første gang, du besøger New York, er der rigeligt at se på Manhattan. Derefter kan du udforske Brooklyn, Bronx og Queens. Det er faktisk også muligt at tage på badeferie i New York. Du kan med offentlig transport nemt komme til f.eks. Coney Island, Brighton Beach og Long Island.

Vi har besøgt New York to gange, begge gange i fire dage og som et stop på hjemrejsen. Første gang boede vi på Comfort Inn lige ved Times Square. Et udmærket hotel, som nu har skiftet navn til Broadway @ Times Square Hotel. Anden gang boede vi i Koreatown ved Herald Square, på La Quinta Inn Manhattan, et hyggeligt hotel med en god tagterrasse og udsigt til Empire State Building. 

Vi er bestemt ikke færdige med New York og kommer helt sikkert tilbage en gang i fremtiden – der er så meget at se og opleve.